Μήπως οι περικοπές στα μισθολόγια μας δεν φέρουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν;

Τι ωραία που είναι η μαγεία των αριθμών της οικονομικής επιστήμης που μας δίδαξαν οι ελληνες καθηγητές μας στα ελληνικα πανεπιστήμια.  Μεγάλος γρίφος, ομως για το πως θα ερθει η αναπτυξη στη χώρα μας.


Ας δουμε τι συμβαινει οταν στον ΠΥ της Γενικης Κυβερνησης και το έλλειμα, τι συμβαινει τοσο  στα εσοδα όσο και στα  τα εξοδα, αν κοπουν 12% τα ειδικα μισθολογια και κοπουν ολα τα δωρα στο δημοσιο. Διαβαζουμε το πακετο των 11.5 δις περιλαμβανει περικοπές 500 εκατομμυρια ευρώ στα ειδικά μισθολόγια και 1 δις απο τα δωρα σε ολο το δημοσιο. Εαν ισχυουν τα νουμερα αυτά  που ακούω και διαβαζω, ας δουμε τι γινεται στην πραξη:

Τα 500 εκ ευρω θα επιφερουν αυτοματα μειωση και 90 εκατομμυριων ευρώ περιπου στα φορολογικα και λοιπα εσοδα που προσδοκά να εισπράξει το κράτος. Τι θελω να πω, απο την στιγμη που θα μειωθει το καταλογιστεο εισοδημα μας αυτόματα θα μειωθεί και ο φορος που θα εισπραξει το κράτος (εαν ισχυσει φυσικα η σημερινη φορολογική κλιμακα) . Με δεδομενο οτι απο 12.000 ευρω και ανω η παρακρατηση φόρου ειναι 18%, απο 16.000 και άνω είναι 25% , απο 25000 ευρω είναι 35%. Εστω οτι κατα μεσο όρο χανει το 18% του φορου. Στο συνολο δηλαδη των 500 εκατ ευρω το κρατος θα χασει εσοδα 90 εκατομ τουλαχιστον.

Πάμε τώρα στο 1 δις των δώρων. Παλι με την ιδια διαδικασια και ας υπολογισουμε παλι το κατ ελαχιστον φορο που θα χασει κατα μεσο ορο. Αρα στο 1 δις θα χασουν 180 εκατομυρια ευρω.

Παμε τωρα να δουμε τι προκυπτει. Απο την μια κοβουμε τις δαπανες-εξοδα, απο την αλλη ομως χασαμε 270 εκατ στα εσοδα. Ειναι μονο αυτα τα εσοδα που εχασε το κρατος; Οχι βέβαια. Το 1, 5 δις θα πηγαινε στην αγορα αν το είχαμε στα χερια μας. Αρα το 1.5 δις θα εδινε στο κρατος αφου θα το ριχναμε στην αγορα 1.,5 δις επι 23% το ΦΠΑ που θα εισεπραττε το κρατος μας κανει 345 εκατομμυρια ευρω. Και δεν ειναι μονο αυτα χανουν λεφτα και τα ταμεια και οι εισφορες αλληλεγυης κ.λ.π.

Τελικά που θελω να καταλήξω. Απο τις περικοπες των 1.5 δις το κρατος θα χασει εσοδα μονο απο Φορο και ΦΠΑ 270 +345=615 εκατομμυρια ευρώ. Δηλαδη πολυ περισσοτερο απο οτι κοβουν στα ειδικά μισθολογια. Ουπς,  αν δεν γινουν αυτες  οι περικοπες που δεν υπηρχαν στο μεσοπροθεσμο , το κοψιμο δηλαδή των δωρων, θα βρισκαμε τα ισοδυναμα  μέτρα για τα ειδικά μισθολογια! Θα γλιτωσει το κρατος αυτα τα εσοδα που θα χασει, αν μας κοψει τα δωρα!!!

 Βεβαια παμε τώρα με δεδομενο οτι θα γινουν οι περικοπες  πρεπει να βρει τροπος  το κρατος , ή η ΤΡΟΙΚΑ να αυξήσει τα εσοδα.  Μια ωραια λυση θα λεει υποθετω ο Κυριος ΤΟΜΣΕΝ, απ οτι ακουω στα δελτία των ΜΜΕ θα ειναι να αυξησουμε τους φορολογικους συντελεστές της κλιμακας εισοδηματος. Ελα ομως που θα αρχισει παλι να μειωνεται το εισοδημα κ.ο.κ παλι λιγοτερα λεφτα στην αγορά κ.λ.π. για να μην κουράζω.

Ακουγα πριν 3 χρονια το 2010 θα ερθει αναπτυξη, τελικα δεν ηρθε. Παρθηκαν καινουρια μετρα (τα τελευταια). Το 2011 ακουσα θα ερθει αναπτυξη, θα βγουμε απο την υφεση. Τελικά δεν ήρθε. Παλι νεα μετρα (τα τελευταια).  Το 2012 ακουσα θα ερθει παλι αναπτυξη...δεν ηρθε. Πάλι νεα μετρα (11.5 δις). Υφεση στο 6% περίπου φέτος, απ οτι διαβάζω. Μετα από τα 11.5 δις θα ερθει αναπτυξη το 2013 ή το 2014 διαβάζω. Φετος ακουω, διαβαζω οτι θα είναι για αλλη μια φορα τα τελευταια μετρα. Αυτο που δεν συνηδητοποιουσα ηταν οταν ακουγα τη λεξη τελευταια μετρα, ηταν προφανως για το ετος που έτρεχε. Τωρα το καταλαβα. 

Ηδη ακουω τελευταια σε περιπτωση αποκλισεων των στοχων το 2014 θα υπαρξει ρητρα για νεες μειωσεις σε μισθους και συνταξεις.Αν αληθευει, ωραια πραγματα.

Μια απορια έχω ακουγωντας αυτα καθημερινα απο τα ΜΜΕ και τον επικεφαλης της ΤΡΟΙΚΑ κ. Τομσεν, αυτο το πραγμα να κοβεις, κοβεις, κόβεις κ.λ.π και να πιστευεις οτι θα αυξηθουν τα εσοδα και θα ερθει η αναπτυξη, που το διδασκουν, στα ξένα οικονομικά πανεπιστήμια; Γιατι εμενα στην ελλαδα που σπουδασα,  οι καθηγητές μου δεν μου το δίδαξαν ή  μαλλον δεν το έμαθα εγώ; 

Ηλίας Νατσιουλας
Υπλγος (Ο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.