ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ''ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ'' ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΑΣ


Από τη στιγμή που ‘’μπήκε στη ζωή μας το Μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο 1,2,3 κ.ο.κ ακούμε την φράση ‘’αναδρομική εφαρμογή από …σε κάθε Νομο που ψηφίζεται''. Το πρώτο πράγμα που σε κάνει να αναφωνήσεις όταν ακούς τη λέξη αναδρομικότητα ‘’είναι ’’ΩΧ’’. Ο λόγος είναι γιατί λες τι θα κόψω πάλι για να πληρώσω τους φόρους που θα μου βάλλουν πάνω σε αυτούς που ήδη πλήρωσα ή πως θα ανταπεξέλθω στην καθημερινότητα μου από την εκ νέου αναδρομική περικοπή του μισθού μου και την παρακράτηση αυτού με δόσεις στους επομένους μήνες της μισθοδοσίας μου. Πως να ανταπεξέλθω στη νέα αναδρομική περικοπή στο εισόδημα μου καθώς βγαίνω εκτός προγραμματισμού; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό σε κάθε ψήφιση Νόμου και όλα γίνονται αναδρομικά;

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες ή μάλλον τους τελευταίους μήνες από όταν ψηφίσθηκε το νέο μεσοπρόθεσμο το Μαρ του 2012 ότι θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια από 1 Ιουλ 2012 κατά Μ.Ο 12 %. Έφτασε Ιούλης τίποτα, Αυγ, Σεπ Οκτ, μπαίνουμε Νοέμβρη ακόμη τίποτα. Θα τις αποφύγουμε τις μειώσεις; Μάλλον  Ο Χ Ι,  παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντιθετο; Ακόμη και σήμερα να ψηφισθούν και να ισχύσουν αναδρομικά τα μετρα, εφαρμογή πριν την μισθοδοσία Ιαν 2013 δεν πρόκειται να γίνει. Φταιμε και για αυτη την καθυστερηση εμεις; Προς τι ο λογος να ισχυσουν αναδρομικα οι περικοπές;Τι θα γίνει όμως αν εφαρμοσθούν οι αναδρομικές περικοπές στους μισθούς μας από Ιουλ ή Αυγ 2012 και εφαρμοσθούν στην μισθοδοσία το 2013; Η απάντηση γνωστή δόσεις, δόσεις δόσεις και για κάποιους μηνες το εισόδημα μας θα ειναι πάρα πολυ χαμηλό. Αλλά και η κατάργηση του αφορολόγητου στους έγγαμους με τέκνα αν ισχύσει από τα εισοδήματα του 2012 τότε πάλι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2013 θα πληρώσουμε πρόσθετους φόρους εκ νέου αναδρομικά παρόλο που ο φόρος μας παρακρατείτε προκαταβολικά στην μισθοδοσία μας.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο Αστικός Κώδικας (Α.Κ.) και το Σύνταγμα μας: Η περιληφθείσα στο άρθρο 2 του Αστικού Κώδικα διάταξη, ορίζει "ο Νόμος ορίζει για το μέλλον, δεν έχει αναδρομική ισχύ και διατηρεί την ισχύ του εφόσον άλλος κανόνας δικαίου δεν τον καταργήσει ρητά ή σιωπηρά".   Αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι η διάταξη αυτή να στηρίζεται στη σκέψη, ότι κάθε πρόσωπο δικαιούται ευλόγως να έχει εμπιστοσύνη στο Νόμο που ισχύει και να ρυθμίζει με βάση αυτόν τις  πράξεις του, οι οποίες δεν πρέπει να ανατρέπονται με Νόμους που ισχύουν για το παρελθόν. Θα πίστευα ότι  η χρήση της αναδρομικής ισχύος των Νόμων θα πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η αναδρομή αποβλέπει στην επανόρθωση  αδικιών, που προξενήθηκαν στο παρελθόν. Αλλιώς, η αναδρομική εφαρμογή των Νόμων διαταράσσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις συνεστημένες ήδη μεταξύ των προσώπων σχέσεις και ενσπείρει τη δυσπιστία μας στους κανόνες του δικαίου και της ανάλογης προς αυτούς διαμόρφωσης της συμπεριφοράς μας και γενικά των βιοτικών και συναλλακτικών μας σχέσεων, με την πεποίθηση, ότι η γενόμενη στάθμιση των εννόμων συνεπειών των πράξεών μας δεν μπορεί να ανατραπεί εκ των υστέρων από νέους κανόνες, τους οποίους δεν οφείλαμε βέβαια να μαντέψουμε. Αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 78 παρ 2 προβλέπει ‘’Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε’’

Τέλος οι περιπτώσεις αναδρομικής περικοπής ή αύξησης των κρατήσεων αναδρομικά είναι γνωστές σε όλους μας. Αλλά ας τις ξαναθυμηθούμε βάζοντας την λέξη Α Ν Α Δ Ρ Ο Μ Ι Κ Α: Από 1/1/2010 με Νόμο της 12 Μαρ 2010  μειώθηκαν 12% όλα τα επιδόματα, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής. Επιπλέον μειώθηκαν κατά 30% τα Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας. Μέχρι να εφαρμοσθούν στην μισθοδοσία μας αυτές οι περικοπές ήρθαν και άλλες με άλλο Νόμο όπως από 1-6-2010 μειώθηκαν περαιτέρω κατά ποσοστό 8% τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής. Επιπλέον τα Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας από 1- 6-2010 καθορίσθηκε το ύψος τους στα 500,00 ευρώ για το Δώρο Χριστουγέννων και στα 250,00 ευρώ για το Δώρο Πάσχα και επιδόματος Αδείας, ενώ δεν καταβάλλονται οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων Δώρων, που υπερβαίνουν τα 3.000,00 ευρώ τον μήνα, υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση.
Άλλος Νόμος αργότερα τον Νοε του 2011 και αυτός προβλέπει αναδρομικές μειώσεις όπως, από 1/7/2011 μειώθηκε περαιτέρω, κατά 10%, το επίδομα ειδικής απασχόλησης αλλά και  από 1-7-2011 ανεστάλησαν η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κάθε 2 έτη) και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είχαμε όμως και αναδρομικές αυξήσεις, Ο Χ Ι όμως στις αποδοχές αλλά στις κρατήσεις, δηλαδή αυξήθηκε αναδρομικά από 1/2/2011 η μηνιαία κράτηση υπέρ ΜΤΣ από 4% σε 5% και από 27-10-2011 παρακρατείτε επιπλέον 1% μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και η οποία αποδίδεται υπέρ ΜΤΣ.
Να συνεχίσω με άλλες Α Ν Α Δ Ρ Ο Μ Ι Κ Ε Σ κρατήσεις όπως  επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2011 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων.
Να μην ξεχάσω και την ειδική εισφορά..........

που  επιβλήθηκε, πλέον των υπολοίπων μέτρων, στα εισοδήματα άνω των 12.000,00 ευρώ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010-2014  σε 1, 2, 3 και 5 % επί των καθαρών αποδοχών. Εδώ μάθαμε και τη λέξη Ε Ν Α Ν Τ Ι, που σημαίνει ότι το 2012 παρακρατείτε αυτή η ειδική εισφορά από την μισθοδοσία μας και αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουμε. Κουράστηκα ήδη να τα γράφω αλλά είναι τόσα πολλά που σίγουρα κάτι θα ξεχάσω.
Συνεχίζω υπομονή λιγάκι ακόμη και τελειώνω καθώς είναι τα τελευταία…. που γραφώ. Ας δούμε δηλαδή και το φορολογικό. Μειώθηκε αναδρομικά μην ξεχνιόμαστε, από 1-1-2011 από τα 12.000,00 ευρώ στα 5.000,00 ευρώ το αφορολόγητο ποσό και επιπλέον αυξήθηκαν οι συντελεστές των κλιμακίων, εκτοξεύοντας στα ύψη την αναλογούσα φορολογία εισοδήματος, και με μεγάλη επιβάρυνση στους τρίτεκνους και πολυτέκνους, από τη μείωση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο. Άλλοι τα ποσά που προέκυψαν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα το 2012 τα δώσαμε ΕΦΑΠΑΞ, άλλοι τα δίνουμε κάθε μήνα στην Τράπεζα και άλλοι δανείζονται να τα δώσουν ή και δεν τα δίνουν γιατί δεν έχουν . Α να μην ξεχάσω καταργήθηκε από 1/11/2011 και το επίδομα της οικογενειακής παροχής 35,00 ευρώ που δινόταν στους έγγαμους στρατιωτικούς.

                           Ηλίας Νατσιούλας
                           Υπολοχαγός (Ο) 
                   Εκ του προσωρινου ΔΣ της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.