208 εκατ υποεκτέλεση από το στόχο που τέθηκε για το Α΄ εξάμηνο 2013 στο ΥΠΕΘΑ. Θα απορροφηθούν-ενταλματοποιηθούν στο Β’ Εξάμηνο ή θα πούμε «και κερατάς και δαρμένος»;

Ενημέρωση μελών μας
Του Λγου (Ο) Ηλία Νατσιούλα

Το ποσό των 208 εκατ ευρώ, για το οποίο δεν έχουν πραγματοποιηθεί - ενταλματοποιηθεί  δαπάνες στο Ά Εξάμηνο 2013, από μόνο του ως νούμερο θεωρείται πολύ μεγάλο. Ο λόγος είναι ότι σε ένα στόχο Α΄ Εξαμήνου ύψους 1 δις και 240 εκατ ευρώ δεν απορροφήθηκε το παραπάνω ποσό. Για το Β΄ Εξάμηνο ο στόχος είναι 2 δις 172 εκατ ευρώ. Θα απορροφηθεί όλο αυτό το ποσό + τα 208 εκατ ευρώ του Α’ Εξαμήνου;

Ο χρόνος θα δείξει για να μην βρεθούμε να λέμε «και κερατάς και δαρμένος»

Γιατί το λέω αυτό θα αναρωτηθείτε.

Για τον απλό λόγο ότι στον καταρτισμένο Π/Υ 2013 σας είχα πληροφορήσει στο παρελθόν για το πόσο μειωμένος ήταν έναντι του 2012. Δηλαδή μέσα σε αυτόν η μείωση οφείλονταν στις περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες, εξοπλιστικά, βασικούς μισθούς, επιδόματα και δώρα αλλά και ήταν επιπλέον μειωμένος, πάντα σε σχέση με τον Π/Υ του 2012, 155 εκατ μειωμένος από την μη καταβολή των παγίων οδοιπορικών και των οδοιπορικών παραμεθορίου. Είχα κάνει ένα συλλογισμό μια σκέψη ότι μόνο για το ποσό των παγίων οδοιπορικών που δεν προβλέφθηκαν το 2013 στον  Π/Υ του ΥΠΕΘΑ ίσως ήταν ως αντιστάθμισμα με τα 175 εκατ που χαρίστηκαν από το Υ.Ο. στο ΜΤΣ για την καταβολή του ΒΟΕΑ παρελθόντων ετών.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ανακοινώθηκε, στην πράξη ακόμη δεν αποτυπώθηκε, ότι οι μειώσεις 160 εκατ ευρώ περίπου σε μισθούς και συντάξεις που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο αποφευχθήκαν και όπως διαβάσαμε, ως αντιστάθμισμα παρατάθηκε κατά ένα χρόνο η εισφορά αλληλεγγύης και ότι θα επιβληθεί κάποιος φόρος πολυτελείας.

Η κοινή γνώμη για μια άλλη φορά όταν διαβάζει αυτά ή προβάλλονται με λάθος τρόπο, μας χαρακτηρίζει προνομιούχους « γλιτώσατε εσείς πληρώνουμε εμείς». Επ αυτού του θέματος ο ΣΥΣΜΕΔ έστειλε ανοιχτή επιστολή και ζητούσε εάν είναι να επιβαρυνθεί ο λαός καλυτέρα να κόψετε από εμάς.

Σκεφθείτε τώρα ένα ενδεχόμενο να κλείσει ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ το 2013 και να έχει υποεκτέλεση 200 εκατ ευρώ ή και περισσότερα. Δηλαδή εκεί που ήταν ήδη μειωμένος ο Π/Υ του 2013 σε σχέση με το 2012 το ΥΠΕΘΑ να καταφέρει να τον μειώσει μέσα στο 2013 και άλλα 200 εκατ η και περισσότερα εκατ ευρώ. Να τα χαρίσει δηλαδή στο Υ.Ο.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι με τη λήξη του οικονομικού έτους 2013 θα έχει μικρή απόκλιση, υποεκτέλεση δηλαδή έως 10 εκατ ευρώ.

Μην σας διαφεύγει και το γεγονός ότι για τα πάγια του παραμεθορίου το ποσό που απαιτείται είναι της τάξης των 20-25 εκατ ευρώ και για το οποίο διαβάσαμε στον τύπο ότι αναζητείται κονδύλιο από το Υ.Ο για να καταβληθεί. Το 1/10 ποσό από αυτά που δεν έχει απορροφήσει στο Α εξάμηνο το ΥΠΕΘΑ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε πριν λίγες μέρες ενημερωθήκατε για την μη αποζημίωση αυθημερόν μετακινήσεων σε στελέχη στην περιοχή του Δ΄ΣΣ και της ΑΣΔΥΣ, εν αντίθεση με άλλους Σχηματισμούς που καταβάλλουν κανονικά αυτή την προβλεπόμενη αποζημίωση. Δηλαδή τη νόμιμη αποζημίωση τι χαρίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών και δεν τη δίνουν στο ΥΠΕΘΑ. Η ιστορία έχει δείξει ότι η καλοσύνη και η προσπάθεια να είμαστε αρεστοί στο Υ.Ο. δεν είναι και ότι το καλύτερο αυτή τη δύσκολη περίοδο, απέναντι σε ένα προσωπικό που το ηθικό του καταρρακώνεται βλέποντας να μην του δίνονται τα νομίμως δικαιούμενα-δεδουλευμένα όταν μάλιστα γυρίζει πολλές φορές στο σπίτι του τις βράδυνες ώρες, από εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας.

Θα ταιριάζει λοιπόν η παροιμία «και κερατάς και δαρμένος» εαν επαληθευθεί το παραπάνω;

Επειδή αυτή η υποεκτέλεση του Π/Υ σηκώνει μεγάλη συζήτηση, εντός των επομένων ημερών θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία και τι σημαίνει στη λειτουργία των ΕΔ και γενικότερα.

Υ.Γ Ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα σκέφτονταν αυτό το σενάριο που επινοήθηκε κάποιος. Η γη τελικά γυρίζει ανάποδα.. …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.